Бургаският Окръжен съд заседава по  мярката за неотклонение на 15-годишния

...
Бургаският Окръжен съд заседава по  мярката за неотклонение на 15-годишния
Коментари Харесай

Шофьорът на автобуса от катастрофата в Бургас твърди, че човек в Турция е организирал трафика

Бургаският Окръжен съд заседава по  мярката за неотклонение на 15-годишния сириец Омар, за който прокуратурата твърди, че е карал рейса, който опустоши и умъртви на място двама служители на реда.

Според обвиняването, Омар е направил тежко съзнателно закононарушение и би трябвало да получи непрекъснат арест.

Събрани са задоволително свидетелски показания, че точно 15-годишният сириец е карал рейса, заяви в залата прокурорът.

Окръжният прокурор Димитър Узунов дефинира като „ очевиден удар против държавността в Република България случая, при който  Омар Мухамад Али Аднан   – сирийски жител, управлявал рейс с мигранти, за което има доста свидетелски показания, в това число и на чиновници на „ Гранична полиция “,

и, вместо да спре пред полицейския автомобил с включена сигнализация е нараснал скоростта на рейса и е блъснал полицейската кола, като е предизвикал гибелта на двама служители на реда.

Най-интересният въпрос в тази ситуация – за възрастта на Омар. Всъщност, той няма персонални документи, а самоличността му е открита от данни, споделени от него самия.

Прокурор Узунов съобщи, че в информация на Държавната организация за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Всичко това следва да бъде изяснено.

Тройна-техническата експертиза би трябвало да откри дали рейсът има спирачен път или не.

Самият Омар пред съда съобщи, че е видял полицейския автомобил в последния миг. Натиснал е спирачки, само че те не са се задействали.

Той се призна за отговорен и изиска да не остане в следствения арест . Каза, че закононарушението не е съзнателно. Неговият длъжностен юрист обаче дефинира настояването на Окръжната прокуратура за основателно и изиска най-тежката мярка за неотклонение – „ задържане под стража “.

Ако се потвърди, че Омар е малолетен, редуцираното наказване, по закон, е до 10 години затвор за това, което той е предизвикал като закононарушение.

Омар е споделил на служебния си юрист, че уредникът на трафика се намира в Турция. Няма данни за български лица, които да са съдействали.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР